Digital undervisning på kulturskolan

För dig som går undervisning digitalt så är det upp till respektive lärare att göra detta på det sätt som läraren anser passar just er grupp. Här tar läraren hänsyn till och anpassar sin pedagogik för tidpunkt, ålder på deltagare, innehåll och inriktning. Nedan följer en presentation av de olika plattformar som läraren kan använda och tips på hur du som deltagare kan hänga med på våra digitala tillfällen.

Kulturskolans virtuella onlinekurser anpassas till den pedagogik och ämne eller inriktigt som lärararen anser  det passar bäst till. Därför kan våra kurser ha lite olika upplägg beroende på vilken kurs då går.

Du hittar kontaktuppgifter till läraren i vår kurskatalog i kurserbjduandet för just den kurs du vill gå. Har du redan bokat så har du väen kontaktuppgifterna i den kursbekräftelse som skickades ut med e-post när du bokade kursen.

Du kan även alltid höra av dig till koordinator på den enhet där du går.
Kontaktuppgifter till Kulturskolan stockholms olika stadsdelar och enheter

Bra att förbereda inför kurstillfället

Hitta en plats som fungerar för dig

Försök hitta en plats där du trivs och kan fokusera på mötet med läraren och eventuella kamrater som finns med i onlinemötet. Det är jättekul när andra i hemmet deltar men just vid det digitala mötet är det bra om lärare och elev får så mycket tid som möjligt i sin relation.

Guider som hjälper dig att förbereda

Stämma hemma:

E-post och SMS/MMS

Din lärare skickar instruktioner, mötesinbjudan och annan information till de e-postadresser vi har i vårt adressregister. Kontrollera dina uppgifter till både vårdnadshavare och elev så läraren kan dela mappar och skicka instruktioner som kommer rätt till elev eller vårdnadshavare.
Kontrollera uppgifterna via "mina bokningar" i kulturskolans kurskatalog
Gå till Kurskatalogen och klicka på "Mina bokningar" i den lila balken längst upp.

Kontrollera uppgifter som finns registrerade i kulturskolans kurskatalog

Delta i Onlinemöte

Du kan träffa din lärare via videomöte. Detta görs via något av plattformarna Zoom, Microsoft Teams, Skype eller FaceTime.

- Zoom-möte

Du får en inbjudan till Zoom-mötet av din lärare via e-post eller sms.

Det är bra om du har installerat Zoom på din dator, platta eller telefon i god tid innan första lektiostillfället. När mötet ska börja kan du klicka på länken du får av läraren och välja att starta mötet i din Zoom-app.

TIPS! För dig som inte vill installera Zoom-appen går det bra att starta mötet i din dators webbläsare.
För bästa Zoom-upplevelsen rekommenderar vi dock att du installerar appen som är gratis.
Vill du ansluta via platta eller mobil måste du installera Zoom-appen. Se instruktion nedan.

Du kommer att ställas i ett väntrum innan det blir dags för lektionstillfället att starta.
Ange ditt namn när du loggar in så läraren vet vem du är och ser ditt namn så att du blir inbjuden när lektionstillfället startar.

Installera zoom på dator

Vill du installera Zoom till en dator gör du det via zooms hemsida
https://zoom.us/download (Välj den blå knappen "Download" under "Zoom Client for Meetings")

Installera zoom på platta eller mobil

Kommer du att delta i mötet med en platta/mobiltelefon kan du installera appen "Zoom meetings" för ett bättre upplevelse.

Installera zoom-appen via Playbutik eller App Store
Installera zoom-appen via Playbutik (Android) eller App Store (iPhone/iPad)
Du behöver inte skapa ett konto. Klicka bara på länken i inbjudan som skickas ut från din lärare, eller klicka på "Join a Meeting" och skriv in den möteskod som lärare skickat ut.
Skriv alltid in ditt namn när du loggar in då läraren använder detta för att bara släppa in de elever som står på deltagarlistan för kurstillfället.

Här kan du se hur ett Zoom-möte kan gå till med en lärare från Kulturskolan Stockholm. Du får både se hur det ser ut på din mobiltelefon som elev och hur läraren ser dig på sin skärm.

https://video.stockholm.se/video/62213739/att-delta-i-zoom-mote-med-en

Tips: När du deltar i ett zoom-möte med din mobil så kan du klicka på skärmen för att få fram menyn. Du kan också "swipa" (dra med fingret på skärmen åt höger eller vänster) för att byta mellan olika skärmlägen.

Justera dina ljudinställningar i Zoom

Här kan du se ett tips på ljudinställning som kan förbättra om du ska spela musik via Zoom

OBS! Har du uppdaterat din Zoom-programvara så kan du behöva följa denna uppdaterade guiden istället:

Ställ in "original sound" på iPad eller iPhone inför musikundervisning

https://video.stockholm.se/video/62324672/ljudinstallning-for-iphoneipad-vid

Vill du skicka länken till någon så kan du använda följande länk:
https://video.stockholm.se/video/62324672/ljudinstallning-for-iphoneipad-vid

Ställ in "original sound" på dator inför musikundervisning

https://video.stockholm.se/video/62157620/installningar-for-battre-ljud-under

Vill du skicka länken till någon så kan du använda följande länk: https://video.stockholm.se/video/62157620/installningar-for-battre-ljud-under

- Microsoft Teams

Du får en inbjudan till Teamsmötet av din lärare. Teamsmötet startar i din webbläsare.
Lista över webbläsare som stöds av microsoft Teams

- Skype

Du får en inbjudan till Skypemötet av din lärare.Skypemötet kan starta i din webbläsare.
Om du vill: ladda ner programvara för dator och mer information om Skype

- FaceTime

För att läraren ska kunna ta ett videomöte via FaceTime måste elev ha iPhone samt att telefonnumret till elev är uppdaterat i kontaktuppgifterna. Om lärare och elev kommer överens om att anävnda FaceTime så måste uppgifterna kontolleras. Se ovan under rubriken "E-post och SMS/MMS".

OneDrive - Dela dokument mellan lärare/elev

Kulturskolan använder sig av Microsoft OneDrive och delar behörighet till en mapp.
Här kan eleven ladda ner/hem dokument som skickas. De dokument som delas får endast användas kopplat till den/de kurser som eleven går och får abosolut inte delas vidare i andra kanaler eller former än mellan Kulturskolan Stockholms lärare och eleven.

OBS! Läraren ställer in behörighet till den e-postadress som ska komma åt mappen. En vårdnadshavare som då får ett mejl är den som är registrerad för att komma åt mappen. Eleven som då ska komma åt mappen måste då använda samma e-postadress för att verifiera sig. Annars måste kulturskolans lärare få just den e-postadress som eleven ska använda och komma åt mappen med.

 1. En länk till OneDrive-mappen mejlas ut. Klicka på länken för att komma till mappen.

 2. För samtliga domäner (det som står efter @-tecknet) som inte slutar på "edu.stockholm.se" måste då verifieras med en kod. Exempelvis @hotmail eller @gmail och så vidare.
  Denna kod beställer du när du klickar på knappen "Skicka kod"

  I vissa fall kan verifieringskoden hamna i "skräpkorgen" i ditt e-postprogram.

  Begär verifieringskod. Denna kod mejlas ut till samma adress.
  Begär verifieringskod. Denna kod mejlas ut till samma adress som första mejlet kommit till.

 3. Koden skickas till samma e-postadress som läraren haft tillgång till och mejlat länken från början.
  Verifieringskoden kommer i separat mejl. Kontrollera Skräpkorgen i ditt mejlprogram om du inte hittar mejlet omgående efter att du klickat på knappen för att få koden.
  Klicka gärna i "Jag vill förbli inloggad" så ska du slippa fler verifieringskoder med denna e-postadress i framtiden.

 4. Markera filen och klicka på "Ladda ner" i balken under den svarta topp-listen.
  TIPS: Du kan också ladda ner filen från de tre vertikala prickarna som syns i den grå balken som filen syns i nedan - till vänster om ändringsdatument.
  Markera filen och kicka på Ladda ner
  Beroende på vad din lärare har ställt in för behörighet så kan du som elev ladda ner/hem filer till mappen. I vissa fall kan du även ladda upp filer om läraren berättar om detta för dig. Vid exempelvis en inlämningsuppgift.

TIPS! Om du har fått en film att titta på och den "hackar" (stannar i uppspelning) i uppspelning så ladda gärna ner filmen till din dator för att spela upp den lokalt - då kan upplevelesen bli mycket bättre. Varför en film inte spelar upp som den ska kan ha med uppkoppling att göra, eller hur många som tittar på samma film från servern samtidigt.

YouTube

Kulturskolan Stockholm har flera olika YouTube-konton beroende på inriktning. Många lärare använder egna länkar direkt till filmerna som ska visas i just din undervisning. Dessa filmer ser bara du som elev som har tillgång till den unika länken.
Många filmer är dock publika så alla kan ta del av filmerna. Besök gärna våra konton för musik, dans, konst och teater på YouTube. Även Kulturskolan Stockohlm Resurscenter har en egen kanal för sin verksamhet.

Uppdaterad