Regnbågsvecka på Kulturskolan

Alla ska känna sig välkomna till alla delar av Kulturskolans verksamhet. Vi strävar efter att bryta stereotypa föreställningar om kön så att alla barns rättigheter kan tas tillvara. I slutet av året 2021 gör vi en extra insatser med flera aktiviteter både internt för personal och för våra barn och unga i verksamheten.

Häng i Bagis

En kväll där ordet fritt. Vi ser musikteatergrupper spela upp några scener som vi sen pratar om. Vi ser också några diskutabla scener från filmer som elever jobbat fram under förra läsåret. Och vi fikar medan några kanske sjunger en sång eller två?

När: Onsdag 1/12, kl 18.30–21.00
Plats: I teatern; Blå Huset, Lillåvägen 35, Bagarmossen

Det är gratis men föranmälan krävs.

Kontakt och anmälan

Anmäl dig till: marie.egnell@edu.stockholm.se
Mobil: 076-825 36 01

Välkommen //Marie och Frida

Workshop i teater och dans med HBTQI+ tema

Fokus på olika dans och teaterstilar/övning med HBTQ+ tema/fokus.

När: Tisdag 30 november kl. 17.00-19.00
Plats: Scenen i Hammarby Sjöstad, Lugnets Allé 86, Stockholm
Ålder: Födda 2008- och Uppåt

Det är gratis men föranmälan krävs.

För kontakt och föranmälan

zazza.kristensson@edu.stockholm.se  och/eller anna.marsh@edu.stockholm.se

Om Workshopen

Välkommen till en öppen workshop där vi skapar kring HBTQI+ frågor, identitet och lika rättigheter. Workshopen är både för dig som är HBTQI+ men också för dig som är nyfiken och tycker att dessa frågor känns viktiga. Huvudsaken är att det blir en trygg plats där alla får vara sig själva utan att ifrågasättas.

Du behöver inte ha några erfarenheter i dans eller teater sedan tidigare.

Regnbågsvecka på Kulturskolani Linde

Cafékväll med forumteater och andra kreativa aktiviteter

  • Ta med en tröja, tygpåse, annat plagg/tyg och gör ett pride-tryck
  • Gör egna pins
  • Måla naglarna i regnbågsfärger
  • Glittersminkning
  • Pizza
  • Forumteater

När: Fredag 3 november kl. 18.00–20.00
Plats: Kulturskolan Linde, Veterinärgränd 6
Ålder: Alla

Det är gratis men föranmälan krävs.

Kontakt och föranmälan

Maila: frida.jerlvall@edu.stockholm.se


Om HBTQI+

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson. Hbtqi-rörelsen samlar personer inom hbtqi-spektrat och värnar om deras rättigheter och intressen.

Liten ordlista för HBTQI+

H = homosexuell (bli kär i och/eller attraherad av nån av samma kön som en själv)

B = bisexuell (bli kär i och/eller attraherad av både folk av samma kön som en själv, och av ett annat kön)

T = trans, ett paraplybegrepp som inbegriper exempelvis transkvinna, transman och ickebinär. En transman är exempelvis någon som när den föddes fick könet "flicka" utifrån hur könsdelarna såg ut, men som identifierar sig som kille/man och använder pronomet "han". En transkvinna är någon som när den föddes fick könet "pojke" utifrån hur könsdelarna såg ut, men som identifierar sig som tjej/kvinna och använder pronomet "hon". Många transpersoner vill ha könsbekräftande behandling som kan innebära exempelvis hormoner och könskorrigerande operationer. OBS! Transpersoner "byter" inte kön - de är redan ett kön och sedan korrigeras kroppen efter könet genom operation och hormoner. Ickebinära ingår också i transbegreppet, och är personer som inte identifierar sig utifrån vårt binära könssystem, det vill säga man eller kvinna, utan de är varken eller, eller någonstans där emellan. Ickebinära föredrar ofta pronomet "hen" eller "den". Motsatsen till trans skulle kunna vara cis som på latin betyder "på samma sida". Det är alltså någon som när den föddes fick ett visst kön utifrån hur dens könsdelar såg ut, och sedan så stämmer det könet barnet fått överens med det kön den identifierar sig med.

Q = queer, ett paraplybegrepp som betyder "normbrytande". Olika personer använder ordet "queer" på olika sätt, men i grunden handlar det om att bryta normer (exempelvis den binära tvåkönsnormen, cisnormen, heteronormen, monogaminormen mm).

I = intersexuell, någon som vars fysiska kropp inte kan kategoriseras in i vår binära tvåköns-norm för att könshormonerna, generna och/eller könsdelarna är "atypiska". Mellan 0,5-2% (beroende på hur en definerar "intersex") av världens befolkning föds med ett intersexuellt syndrom, och det är inte alltid det upptäcks vid födseln. När det upptäcks vid födseln blir barnen nästan alltid opererade så att de skall passa in fastän avvikelserna oftast inte är medicinskt skadliga. Problemen med de här operationerna är dels att de görs utan barnens samtycke, dels att känslig vävnad kan tas bort och dels att det kön som barnet operas till (t.ex. genom att konstruera så att könsdelarna blir mer typiska för hur en anser att de ska se ut) kanske inte stämmer överens med barnets könsidentitet senare i livet. Många anser att det bara finns två kön (man och kvinna) för att det är "så vi är biologiskt skapade" men intersex-personer är levande bevis på att det finns fler än två kön.

+ = plus:et står för alla andra identiteter och läggningar - för det finns tusentals olika varianter. Exempelvis demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid, panromantisk m.fl.


Om jämställd kulturskola

Artikeln nedan berättar om hur Kulturskolan Stockholm arbetar för att bryta stereotypa val kopplat till kön. Artikeln är från 2018 med referenser med hämtad statistik från 2017. 2021 har arbete resulterat i att könsfördelning förändrats positivt. Som exempel har personer som identifierar sig som tjejer ökat inom ämnen som elgitarr från 13 till 25 % av totala antalet deltagare.

Bryta stereotypa val (jamstall.nu, Nytt fönster)

Uppdaterad