Konstutställning i Kungsträdgården

Under våren har cirka 1400 unga valt att på sin fritid ägna sig åt "Konst och media" på Kulturskolan Stockholm. Ett populärt ämne är "Bild och form" där skapandet står i fokus. Nu ställer 22 elever ut sina konstverk i Kungsträdgården. Två av dessa är Minou och Agnes.

Dygnet runt står 2 meter höga konstverk i västra allén och drygt 100 konst-fiskar vajar över dammen. Du ser också Kulturskolans elevutställningar med bildspel och animationer på stora skärmen från scenen samt vernissage på gräsmattan mitt i Kungsträdgården.

Digitalt besök i Kungsträdgården

 

Träffa två av de 22 konstnärerna

Minou Jacobsson, 16 år, Hässelby-Vällingby.

Konstverk: "Skedögd"

Jag började för några år sedan att spela teater på Kulturskolan. Sedan pratade jag med en kompis som också ville börja och vi pratade då om olika ämnen som kunde passa oss båda. Vi funderade på att dansa, sjunga eller spela något – men vi fastade båda för att måla, teckna och skapa. Så det blev "Bild och form".

Min favorit just nu är att måla med akrylfärg. Men jag måste vara lite flexibel då färgerna ibland tar slut så därför har jag också lärt mig att blanda de färger jag har kvar och få fram häftiga nya färger som inspirerar mig.

Tavlan jag nu ställer ut med är från en uppgift där vi skulle skapa något "surrealistisk med snäckor". Jag började med en snäcka – som i stället blev en hatt och sedan kom det till kaniner och ja, du ser att det kanske inte blev som tänkt från början. Men vad gör det?!Jag sparar allt jag målar och nu hänger originalet på min vägg hemma så det är det första jag ser när jag vaknar. Vilket ger mig en bra start på dagen. Jag blir glad av den.

Agnes Wittheden, 16 år, Enskede-Årsta-Vantör.

Konstverk: "Skymning i stan"

Jag har gått på Kulturskolans Resurscenter vid Linde i 4–5 år nu. Jag har tappat räkningen på hur länge det är. Men det känns inte så länge. Det är så kul och jag planerar hela tiden för nya saker jag ska göra när jag kommer dit. När jag inte är på Kulturskolan så tittar jag mycket runt omkring mig och letar inspiration för sådant som jag kan ta in i konsten.

Just det här konstverket, Skymning i stan, började som ett test att återskapa den vackra himlen som är som ett nytt konstverk över oss varje kväll. Jag blev så nöjd efter ett tag att jag ville gå vidare och då blev det hus och lite stadsmiljö. Det är så jag jobbar. Lite i taget så växer det fram.

Jag gillar annars blommor. Det finns så mycket detaljer, färger och former om du tittar på en blomma. Så jag skulle vilja tipsa alla om att stanna upp lite och titta. Fortsätt och titta och det vackra kommer i omgångar på olika sätt.

Jag hänger upp nästan allt jag målar hemma på väggen i mitt rum. Det är så kul att rama in mig själv hemma med sådant jag verkligen gillar och själv har skapat.

För den som inte målat tidigare skulle jag tipsa om att bara ta en penna och börja skissa på konturerna, alltså kanterna. Sen ta några penslar, färg och se vad som händer. Du vill inte sluta.

Fakta om Kulturskolans dagar

Under Kulturskolans dagar, måndag till onsdag, 16–18 maj, fylls hela Kungsträdgården av unga som får möjlighet att uppträda, inspirera och uttrycka sig - eller för att se och inspireras av andra jämnåriga.

Fullspäckat program från flera scener

Förutom stora scenen mitt i Kungsträdgården byggs också en mindre "Körsbärsscen" upp där dans och musik flödar varje dag. Scenprogrammen startar kl. 17.00 och pågår hela kvällen.

Massor med aktiviteter i parken

Prova på många olika instrument så som brass, bygelgitarr, cello, dragspel, fiol, gitarr, kontrabas, saz, sång, tabla, orientaliskt slagverk och saxofon. Testa olika dansstilar så som balett, bollywood, indisk- och västafrikansk dans. Stanna till och lyssna till musikproducenter i åldrarna 10–22 år som tävlar med sina egenproducerade beats under tisdagen.

Se hela programmet

Program för hela Kulturskolans dagar (Nytt fönster)

Uppdaterad