Projekt Pågående

Kulturskolans Kreativa Råd

Kulturskolans Kreativa Råd består av inflytelserika, branschverksamma personer som har lång erfarenhet inom våra fyra inriktningar: dans och cirkus, musik, teater och musikal samt konst och media. Syftet är att rådgöra kulturskolan i utvecklingen mot visionen att få barn och unga från hela Stockholm att växa och utvecklas till kreativa individer.

Rådet fungerar som bollplank i kulturskolans utveckling genom att inspirera till nya koncept, idéer, samarbeten och förnyelseprocesser. Det kreativa rådet verkar även för att stärka våra lokala och nationella nätverk. Rådsmedlemmarna skapar också årliga workshops och föreläsningar för våra elever. Genom medlemmarnas olika bakgrund, kompetenser och erfarenheter får vi värdefull input till hur Kulturskolan kan fortsätta utvecklas.

Här presenteras alla rådsmedlemmar utifrån inriktning.

Teater & Musikal

Dragomir Mrsic

Från mästare i kampsporten Tae Kwon Do till framgångsrik skådespelare som medverkat i filmer och reklamkampanjer med andra kända profiler som Tom Cruise, Zlatan, Joel Kinnaman och många fler. Han medverkar även som huvudroll i Viaplays serie "Alex" och känns igen från Snabba Cash filmerna.

Jag kan inspirera och inge hopp till ungdomar som växer upp i tuffare miljöer och med ett visst utanförskap. Jag är en förebild för många som kanske hamnat snett i livet och har en familj som inte finns där för dom. Med min bok Där jag kommer ifrån har jag fått väldigt många skolor som hört av sig och önskar att jag kommer och föreläser. På väldigt många sått har kulturen räddat mig och gett mig hopp om livet.

- Dragomir Mrsic

Paula Stenström Öhman

Prisbelönt dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för scenkonstkompaniet Lumor. Paula har lång erfarenhet från teater med pjäser på bl.a Dramaten, Stadsteatern, privatteater och en rad fria scener bakom sig. Paula är manusutbildad på Biskops Arnö och har en akademisk samhällsvetenskaplig bakgrund med inriktning på kriminologi. Senast aktuell med "Ambulans" på Dramaten.

I en skakig omvärld, med allt brantare inkomstklyftor och ökad psykisk ohälsa hos barn och unga, tror jag att konst och kultur är viktigare än någonsin. Här är en levande Kulturskola ovärderlig som frizon för att uttrycka sig, ett sammanhang som ger lust och mening på lika villkor över hela staden. Jag är hedrad över att ingå i Kulturskolans kreativa råd och hoppas kunna bidra med inspiration från teaterns värld, en värld där faktiskt vad som helst är möjligt! Den var en räddning för mig, nu är det min tur att ge tillbaka.

- Paula Stenström Öhman

Konst & Media

Saadia Hussain

Saadia Hussain arbetar som konstnär, konstpedagog och konstaktivist med bas i Stockholm. Genom sitt arbete vill hon skapa och dela verktyg för kreativitet och nå ut till folk i samhället och världen runt. Den kreativa processen har varit ett viktigt verktyg i hennes eget liv; att utforska, ifrågasätta, skapa och dela. Saadia är född i Pakistan och uppvuxen i Sverige och bär på en dualitet inom sig, av sitt hemland och sitt fosterland. Hennes ämnen kretsar kring hem och identitet om att förlora och hitta, om längtan efter tillhörighet.

Genom Kulturskolans Kreativa Råd hoppas jag få dela rum, kunskap och mitt konstnärskap med andra som förhoppningsvis kan leda till förändrade ytor och attityder...

- Saadia Hussain

Nikeisha Andersson

Filmregissör och författare. Nikeisha har sedan 2010 varit regissör för bolag som Sony Music, Warner Music, Pernod Ricard, Bunin Murray (E-News), Champions League med flera. Med debutlångfilmen Para Knas lyckades Nikeisha få två Guldbagge nomineringar i Bästa Film och Bästa Kostym. Nikeisha är självlärd och tog examen från mediaprogrammet på Cybergymnasiet 2011. Målet med hennes filmskapande är att inspirera andra att allt är möjligt oavsett förutsättningar.

Att kunna bygga en bro från studier till den mediala arbetsvärlden genom att inspirera och vägleda den yngre generationen, det är ett av målen för mig. Som medlem i det kreativa rådet är målsättningen att kunna inspirera ungdomarna till att finna trygghet i att våga vara kreativ. Jag är extremt hedrad och tacksam att få vara med på denna resa tillsammans med Kulturskolan.

- Nikeisha Andersson

Musik

Helen McLaughlin

Från att börja jobba i skivaffär på 80-talet utan större förståelse kring den bakomliggande branschen till att senare få ett annorlunda samtal från självaste Richard Branson med möjlighet att leda ett bolag. Idag sitter Helen som Head of A & R och Business Development på The Kennel. Helen McLaughlin har listats som en av de mäktigaste kvinnorna i musikbranchen.

Att vi i Sverige har något som Kulturskolan vars uppgift är att inspirera och hjälpa ungdomar att uttrycka sig via konst, dans och musik är helt fantastiskt tycker jag. Jag är både hedrad och glad att bli tillfrågad att vara med i dess kreativa råd.

- Helen McLaughlin

Petter Alexis Askergren

Petter är en av våra mest framgångsrika artister. Han är även författare och en hyllad företagare med olika verksamheter utöver musiken. Petter har hållit i populära föreläsningar där han hämtar historier från sitt eget liv för att inspirera åhörarna. Han slog igenom med Mikrofonkåt och Vinden har vänt och har sedan dess släppt elva fullängdsalbum och två samlingsalbum. Han har även gjort låtar tillsammans med andra stora svenska stjärnor som Håkan Hellström, ADL, Veronica Maggio, Timbuktu och många fler.

Jag hoppas att jag kan bidra genom att dela med mig kring alla mina erfarenheter som kulturarbetare inom både musik, konst och text. Jag har varit verksam över 20 år och har följt utvecklingen och dessutom alla utmaningar som skett under den perioden. Jag tycker kulturskolan är viktig för att kunna låta unga människor fördjupa sig i sina passioner och förverkliga intressen samt drömmar inom alla de konstnärliga uttrycken. Fantasi, kreativitet och skapade är viktigt för människor och det känner jag att kulturskolan står för.

- Petter Alexis Askergren

Dans & Cirkus

Ambra Succi

Dansare, Koreograf, Konstnärlig ledare och VD. En av de dansare och koreografer som satt ett stort avtryck med dans i Sverige. Ambra har en bakgrund i Bounce Streetdance Company (BOUNCE). Hon har tillsammans med stora artister som Loreen, Robin Stjernberg och många fler skapat spektakulära dansnumer och scenframträdanden. Med hennes expertis brinner Ambra för att inspirera andra och skapa tillsammans. Ambra driver idag dans företaget, agenturen och managementbolaget Diambra.

Önskar att alla barn och ungdomar får uppleva den frihet, självkänsla och kroppsintegritet som dansen gett mig. Jag hade svårt att uttrycka mig som barn, dansen gjorde det lättare att kanalisera alla mina tankar och känslor. Idag är dans mitt språk och jag gillar att berätta.

- Ambra Succi

Lamin Holmén

Lamin Holmén är en dansare på en hög aktiv professionell nivå och har synts till i tv-rutan många gånger som dansare bakom en rad av artister. Ett av alla Mello-nummer som gjort succé är när Lamin dansade bakom Robin Bengtsson. Lamin är skolad i dans i New York på Broadway Dance Center NYC. Lamin har nu varit aktiv professionell dansare i tio år och är en av världskända artisten Zara Larssons dansare.

Dans är som en förlängning av ens egna kroppsspråk. Att få folk att våga, samt förmå sig att uttrycka sig själva på ett estetiskt vis tror jag kan göra riktig skillnad. Kulturskolan känns som en naturlig plats där det finns möjlighet för många att vidare utforska sig själva och sin konstform.

- Lamin Holmén

Bildgalleri med pressbilder

Dragomir Mrsic
Paula
Saadia. Foto: Malin Lövkvist
Saadia. Foto: Malin Lövkvist
Nikeisha Andersson
Helen McLaughlin
Petter Alexis Askergren. Foto: EaCzyz
Ambra Succi
Lamin Holmén

Uppdaterad