Världens musik och dans

Musik och dans från utomeuropeiska kulturer

Under samlingsnamnet "Världens Musik och Dans" kan du lära dig musik och dans från många olika utomeuropeiska kulturer. Lär dig spela turkisk saz, persisk setar, afrikanska djembé och indiska eller västafrikanska trummor eller dansa indisk eller afrikansk dans. Världens Musik och Dans har även sommarläger och kortkurser.

Instrument finns att hyra i mån av tillgång och kostar 300 kronor per termin, tala med din lärare för mer information och för att få hjälp att hyra.

Har du frågor som rör Världens Musik och Dans, kontakta Moa Danielson på e-post moa.danielsson.grimstad@edu.stockholm.se eller mobil 0761-24 85 91.

Lediga platser (e-tjänst, nytt fönster)

Saz

Finns i Bredäng och Tensta.
Saz är ett stränginstrument som förknippas med och används mycket i Turkiet. Det finns många olika varianter av saz, både vad storlek och stämning beträffar. Saz spelas med ett plektrum, även om det fungerar att använda sig av bara fingrar.

Orientaliskt slagverk

Finns i Bredäng.
Här kan du lära dig att spela davul och darbuka, vilka är de viktigaste slagverksinstrumenten i mellanöstern och i balkanområdet. Davul, en stor och kraftfull ramtrumma ger ett tungt ljud och ett häftigt sväng som sätter igång stora mängder av människor på bröllopsfester. Darbuka, med sin avancerade fingerteknik och sina fantasifulla rytmer får igång varenda själ och utmanar och lockar till dans.

Setar och Persisk sång

Finns i Bredäng.
Setar är en persisk luta som spelas med pekfingret, ofta för att ackompanjera sång inom persisk klassisk och folklig musik. Du lär dig grunderna i setarspel, olika grepp, skalor och modus. Du får även grundkunskaper i den persiska musiken och i persisk sång.

Djembe-västafrikanska trummor

Finns i Bredäng.
Du får spela djembe, en midjetrumma i trä med getskinn, som spelas med händerna och som har sitt ursprung och är ett viktigt instrument i Västafrika. Djembe används mycket tillsammans med dans, där kommunikationen mellan djembe-spelare och dansare är central. I djembespelet används polyrytmik; där flera olika rytmer kombineras och tillsammans bildar en rytmisk helhet. Undervisningen fokuserar mycket på samspel och improvisation med en stor repertoar av traditionella rytmer.

Indisk dans (bharatanatyam, folkdans och bollywood)

Finns i Bredäng, Husby. Tensta och Högdalen.
Bharatanatyam är en av de äldsta indiska klassiska dansformerna och har rötterna i södra Indien. Inom Bharatanatyam använder man sig av graciösa handrörelser (mudras), ansiktsuttryck och fotarbete för att gestalta berättelser ur bland annat den indiska mytologin. Du får också dansa bollywood och Indiska folkdanser.

Västafrikansk dans

Finns i Bagarmossen.
Dans från Västafrika handlar om samspel mellan rytm och rörelse. Du dansar för att bli glad, frisk och mjuk och smidig i kroppen. Samspel och kommunikation mellan dansare och slagverkare är centralt. Du får lära dig dansa till många traditionella rytmer. Många tillfällen för uppvisningar och konserter tillsammans med djembe-spelare ges.

Tabla

Finns i Bredäng.
De indiska trummorna tabla är det mest populära slagverksinstrumentet i Sydasien och består av två trummor som spelas med händerna. När man lär sig spela tabla lär man sig också prata ett ”trumspråk” (bols). Varje slag på trummorna har ett eget ord, vilket gör att man kan lära sig och memorera mycket komplicerade rytmer och även ”rappa” rytmerna man spelar. Tabla används både som soloinstrument och för att ackompanjera dans och andra instrument inom indisk klassisk musik liksom inom folkmusik och andra musikstilar. Undervisningen fokuserar på rytm och pulskänsla, samspel, solospel, ackompanjemang, improvisation och repertoarutveckling och erbjuder många tillfällen till att uppträda på konserter i olika former.

Lediga platser för kurserna (e-tjänst, nytt fönster)

Uppdaterad