Kulturskolans avancerade program – KAP

För dig som vill satsa mer inom ditt ämne finns Kulturskolans Avancerade Program i musik, dans, teater samt konst och media. Det kan bli en start till högre studier i ämnet. Du söker KAP-programmen genom antagningsprov och antagningsworkshop under våren till nästkommande höst.

 Kulturskolans Avancerade Program – KAP

 • KAP musik
 • KAP Jazzcentrum
 • KAP dans
 • KAP teater
 • KAP konst och media

KAP Musik

Antagning till KAP musik sker genom antagningsprov. Anmälan sker under våren via kulturskolans kurskatalog där du även kan läsa om hur ansökan och provspelning går till. 

När du anmält dig till provspelning, kan du som är elev i Kulturskolan Stockholm be din lärare om hjälp med noter till det obligatoriska stycket du väljer.

Om du inte är elev i Kulturskolan Stockholm kan maila oss när du är klar med anmälan för att be om noter till det obligatoriska stycket du valt.
Mejla kontaktperson: anders.elers.ivarsson@edu.stockholm.se

Observera att du anmäler dig till ett provspelningspass på ca 2 timmar. Kom i tid och var väl förbered. Provspelningen tar ca 10 minuter. Du får den exakta tiden för din provspelning på plats. Det kan alltså bli väntetid på upp till knappt två timmar. Provspelningarna sker i bokstavsordning.

KAP musik 1, för dig 10–13 år.

För antagningsprov till KAP 1, förbereder du ett stycke som du valt själv.

KAP musik 2, för dig 14–21 år.

För antagningsprov till KAP 2, förbereder du ett obligatoriskt stycke och ett eget valt stycke.

Välj mellan olika KAP musik-inriktningar:

 • Klassiskt
 • Pop-Rock-Jazz
 • Singer-Songwriter (endast KAP 2), du anmäler dig till provspelning på Pop-Rock-Jazz

Vi erbjuder dig, 10–21 år, som spelar och sjunger ett musikaliskt sammanhang där du kan utvecklas, utmanas och satsa mer. Här fördjupar du dig i ditt huvudinstrument, blir undervisad i något annat instrument, lär dig mer om musikteori, spelar tillsammans med andra och möter publik. Som elev i KAP musik förväntas du öva, ha hög närvaro och vara intresserad av att utvecklas. Du förväntas delta i undervisningens alla delar.

KAP musik finns över hela Stockholms stad och undervisningen sker på olika platser, beroende av vilket ämne och inriktning du väljer.

Pris KAP musik: 2 800 kronor per termin för dig som är skriven i Stockholms stad. (Priserna gäller terminsstarter efter 1 augusti 2020)

Senaste informationen kring ansökan

Alla elever som under våren har haft en musikkurs vid kulturskolan har denna vecka fått ett reservationsbrev gällande ordinarie terminskurs. Tacka ja till detta senast den 17 augusti om du vill behålla platsen ifall du inte kommer in på KAP.

Nästa vecka (19/8) görs ytterligare ett utskick med antagningsbesked för KAP, till de som blivit antagna. Du kan då tacka ja till KAP. Vill du då säga upp din andra ovannämnda plats kan du göra detta via länk i den bokningsbekräftelse som skickades ut när du accepterade platser, eller genom att logga in via ”Mina bokningar i kurskatalogen.

https://etjanster.stockholm.se/Kurskatalog

För detaljerad information kan du även kontakta anders.elers.ivarsson@edu.stockholm.se
Har du inte fått ett mejl du väntar på ber vi dig kontrollera skräpkorgen i ditt mejlprogram.

Kontakt för KAP Musik

E-post: anders.elers.ivarsson@edu.stockholm.se

Folder om KAP musik Folder om KAP musik, för mer information och utskrift.

Obligatoriska provspelningsstyckenObligatoriska provspelningsstycken, KAP musik

 

KAP Jazzcentrum

KAP Jazzcentrum är ett utbildningspaket och en mötesplats för unga musiker 15-22 år. Inriktningen på KAP Jazzcentrum är främst jazz men också andra närbesläktade afro-amerikanska genrer som fusion, funk och soul. Som elev på Jazzcentrum får du undervisning i världsklass av erfarna och välutbildade lärare som själva är professionella musiker. Du får spelkompisar och gott om möjligheter att spela inför publik i små och stora sammanhang. Kanske vill du så småningom söka vidare till musikgymnasium, folkhögskolor eller musikhögskolor.

Du förväntas öva, ha hög närvaro och intresse av att utvecklas. Du förväntas delta i alla ämnen: huvudinstrument, bi-instrument, ensemble, musikteori och clinics. Undervisningen äger huvudsakligen rum på torsdagar eftermiddag-kväll i Högdalen.

Pris för KAP Jazzcentrum är 2 800 kronor per termin för dig som är skriven i Stockholms stad. (Priserna gäller terminsstarter efter 1 augusti 2020)

Ansökan till KAP antagningsworkshop har nu stängt för antagning 2020. Ny ansökan kommer under våren 2021.
Svar på antag ges i vecka 24-25, 8-19 juni.
Vi ber dig denna period att också kontrollera skräpkorgen i ditt mejlprogram.

Kontakt för KAP Jazzcentrum

E-post: anna-karin.nelzen@edu.stockholm.se, 08-508 465 28

pdf Folder om Jazzcentrum Folder om Jazzcentrum, för mer information och utskrift

 

KAP Dans

Är du 10–21 år, har ett stort engagemang för dans och vill fördjupa dina kunskaper? Välkommen att söka Kulturskolans Avancerade Program – KAP dans! Antagning till KAP dans sker efter antagningsworkshop under maj månad. Detta görs alltid i det område som du vill gå kursen.

 • Förberedande KAP, för dig 10–13 år.
 • KAP dans 1, för dig 12–16 år.
 • KAP dans 2, för dig 15–22 år.

Genom dansträning i olika stilar och flera lektioner i veckan ger KAP dans dig möjlighet att utveckla och fördjupa dina kunskaper såväl tekniskt som konstnärligt. Våra dansstilar är jazz, balett, modern och nutida dans. Vilka av dessa stilar du dansar varierar från år till år, samt beroende på om du dansar två eller tre gånger i veckan. Som KAP-elev hos Kulturskolan Stockholm behöver du vara intresserad av alla tre ämnena. I Högdalen har vi dessutom KAP med inriktningen street.

Du får många tillfällen att stå på scen, både i kulturskolans egna KAP-föreställningar och i andra publika sammanhang, på scener runt om i Stockholms stad. I undervisningen ingår teknikträning, improvisation, komposition och koreografi. För att delta i KAP dans behöver du ha hög närvaro, vara engagerad och aktiv under varje lektion samt medverka både på repetitioner och på föreställningar.

 • Förberedande KAP dans finns i kulturskolans lokaler i Bagarmossen, Bredäng/Gröndal, Bromma, Kungsholmen och Södermalm/Hammarby Sjöstad.
 • KAP dans 1 finns i kulturskolans lokaler i Bagarmossen, Bredäng/Gröndal, Bromma, Högdalen (street-inriktning för dig från 14 år), Kungsholmen och Södermalm/Hammarby Sjöstad.
 • KAP dans 2 har undervisning i kulturskolans lokaler på Kungsholmen Hammarby Sjöstad och i Bromma.

Pris

 • Förberedande KAP dans: 1500 kronor per termin.
  (2 tillfällen i veckan under en hel termin)
 • KAP dans 1 och 2: 2 800 kronor per termin.
  Priserna gäller för dig som är skriven i Stockholms stad. (Priserna gäller terminsstarter efter 1 augusti 2020)

Ansökan till KAP antagningsworkshop har nu stängt för antagning 2020.
Ny ansökan kommer under våren 2021.

Antagningsworkshoparna är framflyttade till augusti vilket du som söker redan ska ha fått information om. Datum för workshoparna bestäms i respektive enhet och meddelas i månadsskiftet maj/juni till de sökande.
Meddelande om huruvida man kommer in eller inte får man veta i slutet av augusti.

Vi ber dig denna period att också kontrollera skräpkorgen i ditt mejlprogram om du väntar på information från oss.

 

Kontakt för KAP dans

E-post: anna.ohlsson@edu.stockholm.se

Schema KAP Dans 2019-2020 Schema KAP Dans 2020-2021

Folder KAP dansFolder KAP dans, för mer information och utskrift


KAP Teater

Är du 14–20 år och vill öka dina kunskaper inom teaterns olika områden? Vi erbjuder dig fördjupning inom scenframställning, rollanalys, textbearbetning, röst, kroppsmedvetenhet, teaterhistoria, kostym och annat. Välkommen att söka Kulturskolans Avancerade Program – KAP teater!

Som KAP-elev går du två gånger i veckan, dels på KAP teater och dels i en "vanlig" teatergrupp i kulturskolan. KAP-programmet är på tre år. Du har en huvudlärare i teater, men du kommer även att få undervisning av andra pedagoger inom teaterämnet på ordinarie teatertid. Repetitioner kan förekomma även på helger. För att delta i KAP teater måste du ha hög närvaro, vara engagerad och aktiv under varje lektion.

Det här gör vi i KAP teater:

 • KAP teater 1. Under det första året arbetar vi främst med det fysiska teateruttrycket, improvisation och gruppdynamik. I centrum står frågan "Vad är teater?".
 • KAP teater 2. Andra året står våra sinnen i fokus. Bland annat jobbar vi med dans, rörelse, scenografi och text. I centrum står frågan "Hur kan teater ta sig uttryck?".
 • KAP teater 3. Tredje året jobbar vi med produktion och uppsättning av en hel pjäs i större format. I centrum står frågan "Varför vi gör det vi gör på scenen/sceniskt?".

Undervisningen i KAP teater ges i kulturskolans lokaler bland annat i Bromma, Hammarby sjöstad och Globen.

Pris KAP teater: 2 800 kronor per termin för dig som är skriven i Stockholms stad. (Priserna gäller terminsstarter efter 1 augusti 2020)

Antagningsworkshop

Antagning till KAP teater sker efter antagningsprov under våren.
Antagningsprovet sker i workshop-form. KAP teater är för dig som är 14–20 år.

Ansökan till KAP antagningsworkshop 2020 är nu stängd.

Till ansökan Till ansökan för KAP Teater i kulturskolans kurskatalog

 

Kontakt för KAP Teater

E-post:birthe.andersson@edu.stockholm.se

Folder om KAP teaterFolder om KAP teater, för mer information och utskrift


KAP Konst och media

Är du 13–19 år och vill fördjupa dina kunskaper inom teckning, måleri, skulptur, foto, konstfilm och konstteori? Känns det roligt att satsa mer och få handledning av kulturskolans konstpedagoger? Välkommen att söka Kulturskolans Avancerade Program – KAP konst och media!

KAP konst och media erbjuder ett kreativt och konstnärligt sammanhang där du kan växa och utmanas. Du utvecklar seende, iakttagelseförmåga, tekniska färdigheter och materialkännedom för att gestalta dina egna idéer. I undervisningen ingår besök på en aktuell utställning, samt arbete med att göra en egen utställning med gruppen. För att delta i KAP konst och media måste du ha hög närvaro, vara engagerad och aktiv under varje lektion.

Det här gör vi i KAP konst och media:

 • KAP Konst och media 1, för dig 13–16 år, teckning, skulptur, media, måleri, grafik i kulturskolans lokaler i Bromma.
 • KAP konst och media 2, för dig 15–19 år, foto, måleri, textil, film, illustration, grafik, skulptur i kulturskolans lokaler på Kungsholmen. 
 • För både KAP 1 och 2 kan vissa moment ges i andra lokaler.
 • Workshops och besök på utställningar kan förekomma på helger.

Pris KAP konst och media: 2 800 kronor per termin för dig som är skriven i Stockholms stad. Material ingår. (Priserna gäller terminsstarter efter 1 augusti 2020)

Antagningsworkshop

Antagning till KAP konst och media görs med arbetsprover och genom att delta i en workshop. 

Ansökan till KAP antagningsworkshop har nu stängt för antagning 2020.
Ny ansökan kommer under våren 2021.

Antagningsbesked till KAP Konst och media inför hösten 2020 skickades ut via mejl fredagen den 29 maj 2020.
Väntar du på besked och inte noterat mejlet så ber vi dig kontrollera skräpkorgen i ditt mejlprogram.

 Till Ansökan i kulturskolans kurskatalog

 

Kontakt för KAP Konst och media

E-post:patric.skog@edu.stockholm.se 

Folder om KAP konst och mediaFolder om KAP konst och media, för mer information och utskrift

Uppdaterad