Jazz- och showdans

Lär dig jazzdans med våra erfarna och välutbildade lärare. Vi har lektioner för nybörjare och för mer avancerade elever.

Inom jazzdansen ryms många olika stilar, Kulturskolan erbjuder flera olika jazzstilar. De historiska rötterna i jazzdansen går tillbaka till mötet mellan den afrikanska kulturen och den amerikanska och det mötet har utvecklat jazzdansen genom årtiondena. Rytmer, synkoper och relationen till musiken är av vikt i alla jazzdansstilar. Jazztekniken rymmer delar från baletten, afrikansk dans och grunden är låg tyngdpunkt, isolations och arbete med rumsmedvetenhet och relationen mellan olika kroppsdelar.

Jazzdansstilar

Jazz- och Showdans

Jazz- och showdans är en blandning av olika dansstilar, jazz, show, street och funk. En dansstil som ligger till grund för koreografier i musikaler, filmer, musikvideos och showframträdanden. Jazz- och showdans dansas till mycket varierande musik, till exempel funk, pop, soul, rock, jazz, blues och hip-hop. Vi arbetar föreställningsinriktat. 

Lediga platser för jazz- och showdans (e-tjänst, nytt fönster)

Modern jazz

Modern jazz är en dynamisk dansstil baserad på jazz men den är också starkt influerad av modern och nutida dans. Stilen i den moderna jazzen kan både vara mjuk och flytande samt energisk och kraftfull. Vi övar på jazzdansens teknik men kommer också dansa danskombinationer där influenser från modern och nutida dans, där stora förflyttningar, golvarbete och snurrar är stora inslag. Vi arbetar föreställningsinriktat. 

Lediga platser för modern jazz (e-tjänst, nytt fönster) 

Streetjazz

I streetjazz tränas jazzdansteknik som kombineras med streetdansens olika stilar. Stilen varierar mellan olika lärare. Övningar och koregrafier bygger på teknik, styrka, smidighet och lusten till dansen. Vi dansar till soul/funk/RnB och hiphop musik. Att hitta sitt eget "groove", sin egen stil, är ett mål att se fram emot under läsårets klasser. Vi arbetar föreställningsinriktat. 

Lediga platser för streetjazz (e-tjänst, nytt fönster)

Som elev i kulturskolan får du själv vara med och påverka innehållet i dina lektioner. Tillsammans med din lärare får du hjälp att utveckla din konstnärlighet och teknik. Du får också möjlighet att vara med på någon av våra föreställningar under läsåret.

Kulturskolans kurser äger rum i våra egna lokaler eller i Stockholms skolor. Kurserna ges per termin och antal elever per grupp varierar mellan 10-16 och kostar olika mycket beroende på lektionslängd. Det kan även finnas kortare kurser vid flera tillfällen under året för dig som vill pröva innan du börjar en längre terminskurs.

Dancefusion

Här får du möta showdans/Musikal, House-dans, och Modern & Nutida dans. Vi lär oss grunder inom varje specifik genre och jobbar med olika kortare danskombinationer där vi övar på stil och uttryck till musik.

Uppdaterad